2/12/2016

VERJAARDAGSGASTVRIJHEIDYAY, happy birthday to me! Althans, exact drie weken geleden was ik jarig en ben ik 22 geworden!
Of ik mij 22 voel is nog even de vraag. Ietsjes ouder voel ik mij wel, maar dat is al een aantal jaar niet meer echt leeftijdsgebonden.

Die avond gaf ik een gekke knalfuif voor wat vrienden en familie. Het dak ging eraf.
Nee, dat is een grapje. Ik zou graag mijn verjaardag weer eens groot willen vieren, maar dit jaar zat dat er even niet in.
Laatst had ik een gesprek met een vriend over gastvrijheid op verjaardagen. Er verandert natuurlijk een hoop over de jaren heen. Een verjaardag wordt naar mijn idee meer een last dan iets om naar uit te kijken. Dat is misschien weer iets te overdreven…
Je zit in ieder geval niet meer drie weken van te voren met pijn in je buik de nachtjes af te kruisen die je papa of mama zo mooi voor je had getekend. En op je verjaardag zelf kun je ook niet meer ongegeneerd het cadeaupapier van je nieuwe legoset of barbiepop afrukken zonder dat je je gast eerst een plek, stukje taart en een kopje koffie of thee hebt aangeboden.

Nope, times have changed. En niemand die je een lijstje geeft met regels hoe het wel moet. Nee, daar moet je helemaal zelf achter komen.

Ten eerste, iedereen is op zijn of haar verjaardag aan het ‘over-gastheren’. Als zoiets bestaat. Té vriendelijk en totaal niet je eigen verjaardag aan het vieren. Je eerste gasten komen. Je begroet ze en laat ze hun jas ophangen. En dan? Dan wordt het al gevaarlijk. Want jij hebt natuurlijk al lang bedacht dat de correcte volgende move het aanbieden van iets te eten en te drinken is. Maar je weet ook dat mensen niet met lege handen naar een verjaardag komen. Bied je ze snel iets aan of wacht je totdat ze hun handen leeg hebben? Met een beetje geluk geven ze het al voordat ze hun jas uit hebben gedaan zodat jij tijd hebt om het snel op te bergen en alvast de koffiekopjes te vullen. Helaas, je hebt het al gekregen. Gelukkig heb je op de minst gênante manier je gasten op een stoel gekregen zonder eerst heel asociaal je cadeau open te maken.
In sommige culturen is het heel onbeleefd om je cadeaus open te maken waar de gasten nog bij zijn. In Nederland vindt men dat naar mijn idee één grote grap. Hier, nu, meteen.
Als je wat ouder wordt krijg je geen lego en poppen meer (uitzonderingen daargelaten). Er wordt doorgaans een wel gewaardeerd envelopje uitgedeeld. Altijd fijn, en makkelijker even weg te leggen. Maar dan de volgende vervelende kwestie, het openmaken van de envelop. Vaak zit er nog een schattige kaar bij die ze nog ergens in een doos hadden bewaard, maar ergens rond die kaart zit het waardevolle. Je hebt het al zien zitten, maar leest eerst de kaart. Dan bedank je de gasten voor hun presentje en pak je het geld uit de envelop. Je dacht namelijk slim te zijn door al het geld in één envelop te verzamelen. Er komt een briefje van tien euro uit. Yep, en nu komt het. Je moet controleren of de envelop echt leeg is. En daarvoor had je nog geen oplossing. Of het ziet eruit alsof dat tientje niet genoeg was en je meer had verwacht, of je loopt het risico dat er wel nog iets in zat en dat nu onderweg is naar de prullenbak. Hè, verdorie.

En zo blijven er het hele feestje vervelende situaties opduiken. Je moet zogen dat alle bakjes gevuld blijven, je moet met iedereen socializen, maar op het moment dat je eindelijk zit om dat te kunnen doen staat er ergens in de ruimte een glas alweer te lang leef en moet je terug naar de keuken. En dan kan je gelijk de rest weer even bijvullen, toch?

Kortom, als je ouder wordt beginnen je verjaardagen iets meer als werk te voelen. Dat neemt uiteindelijk niet weg dat het jouw verjaardag is en dat al deze mensen de moeite hebben genomen om dat met jou te vieren vandaag. Die gedachte maakt al die ongemakkelijke situaties toch weer iets meer de moeite waard. 


2 opmerkingen:

  1. Ik snap je helemaal, maar ik vier al jaren mijn verjaardag op de manier van doe maar alsof je thuis bent. Pak zelf waar je zin in hebt en gezellig dat je er bent. Kun je niet? Ook prima, kletsen we daarna wel weer een keer bij. Het bevalt me uitstekend moet ik je zeggen. Misschien een ideetje? Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja op een verjaardag met alleen een vriendengroep is het altijd perfect! Eerste drankje aanbieden en de rest kunnen ze zelf wel vinden. Maar toch kan ik dat niet zo goed afstaan haha

      Verwijderen